Bomen snoeien en hagen scheren

Bomen snoeien en hagen scheren zijn één van de belangrijkste aspecten van tuinonderhoud en vraagt een degelijke vakkennis en het juiste materiaal. Hagen, (fruit)bomen, rozen, struiken, buxus, taxus,… snoei of scheer je niet allemaal op dezelfde manier. Elk vragen ze om een specifieke snoeiwijze.

Bomen snoeien

In principe vragen bomen heel weinig onderhoud: een boom gaat door een snoeibeurt niet gezonder worden. Waarom zouden we dan wel bomen snoeien? Vaak krijgen we de vraag omwille van esthetische redenen, waarbij men een rechte of takvrije stam wil met een volle kruin. Ook om veiligheidsredenen gaan we vaak bomen snoeien, bijvoorbeeld bij laag overhangende takken of als onderdeel van onderhoudssnoei. Hierbij gaan we beschadigd of dood hout verwijderen of de belasting op stam en takken verkleinen door de kruin uit te lichten, uit te dunnen of in te nemen.

Hagen scheren

Ook een haag scheren doe je niet zomaar. Dit soort van tuinonderhoud heeft wel degelijk een nut. Door een haag te scheren geef je hem een soort van verjongingskuur. Door takken en bladeren weg te scheren kan het zonlicht tot binnenin de haag, zodat die voller kan groeien en binnenin niet kaal wordt. Uiteraard is er altijd wel een ethisch aspect: zo heb je misschien liever een vollere wildgroei of eerder een strak resultaat.

Het snoeien van bomen of scheren van hagen vraagt wel degelijk vakkennis. Door op een verkeerde manier te werk te gaan kan je deze waardevolle planten zelfs onherstelbaar en voor het leven verminken. Wil je toch zelf aan de slag gaan, hou het dan vooral veilig.

Hulp nodig bij het snoeien of scheren? Geef ons een seintje!