Nog even op de tanden bijten en je tuin gunt je een welverdiende, weliswaar korte, rustperiode. Onze tuintips voor september.
Algemeen
Slakken zijn er al in maart/april, maar dan zijn ze vooral bezig met zich voort te planten. Vaak begint de plaag in september of oktober. De kleintjes zijn dan al volwassen en elke regenbui is voldoende om op zoek te gaan naar voedsel. Ze richten onherstelbare schade aan planten en struiken aan, dus hieronder enkele bestrijdingstips:
- Lok natuurlijke vijanden van de slak zoals merels, spreeuwen, lijsters en egels. Of laat je kippen scharrelen in je tuin.
- Scherpe randen irriteren de buik van de slak. Leg een natuurlijke barrière aan met eierschalen of schelpen van mosselen en oesters. Ook koffiegruis heeft effect.
- Bier trekt slakken aan: vul een beker tot de helft en graaf hem volledig in.
- Maak gebruik van ecologische korrels. Deze zijn alleen schadelijk voor de slak en heel efficiënt.
Gazon
Wellicht heeft je gazon een geel of lichtbruin kleurtje overgehouden aan de hittegolf van augustus. Gelukkig heb je deze maand om een scheve situatie recht te trekken:
- Beoordeel de staat van je gazon. Zijn er veel gele of dode plekken (of dood gras), dan kan je best deze verwijderen door te verticuteren.
- Zaai de kale plekken opnieuw in. September en oktober zijn nog ideale maanden om een voller gazon te creëren. En zo krijgt onkruid minder kans.
- Steek de kanten opnieuw bij voor een strakker resultaat.
Beplanting
Bedek open grond in je tuin, of grond voor en achter een haag met een mulch- of compostlaag van enkele centimeters. Zo krijgt je tuin een nette look. Maar er zijn ook andere voordelen:
- De laag gaat verdamping tegen en houdt vocht in de grond.
- Minder temperatuurschommelingen voor de plantenwortels.
- Voedingsstoffen voor de bodem als de laag bestaat uit biologisch of verteerbaar materiaal.