Tips & advies

Tuintips voor de maand augustusPlan een tweede snoeibeurt in

Augustus gaat de geschiedenisboeken in met extreem hoge temperaturen. Geniet nog maximaal van je tuin tijdens deze maand, want de herfst kan er sneller zijn dan je denkt. We zetten nog enkele concrete tuintips voor de maand augustus op een rij.

Algemeen

Tegen het einde van de maand gaat de zon al onder omstreeks half 9. Maar dat mag je zeker niet tegenhouden om langer buiten te blijven als de temperatuur dat toelaat. Met de juiste tuinverlichting kan je er zeker nog een sfeervol geheel van maken, zonder het praktische uit het oog te verliezen.

Gazon

Heb je je gazon vorige maand geen lichte mestbeurt gegeven: het is zeker niet te laat, maar wél vijf voor twaalf. Het groeiseizoen loopt stilaan op zijn einde en voedingsstoffen zijn nodig om de groene kleur te behouden. Bemest liefst met een organische meststof en net voor een regenbui. Je gazon heeft dan de tijd om de voedingsstoffen op te nemen en de herstellen waar nodig.
Blijf je gazon wekelijks maaien: doe het niet te kort om te vermijden dat het gras verbrandt of geel wordt. Maai bij zonnig weer ook ’s avonds laat, zodat het gras wat meer tijd heeft om te recupereren. Geef ’s avonds (regen)water wanneer het een tijdje niet heeft geregend of de bodem te droog is. Geef liever één keer veel water, dan meerdere keren een beetje. Zo verdampt het water niet en kan het goed de bodem indringen.

Kom je terug van vakantie en staat het gras hoog? Maai dan een eerste keer in een hogere maaistand en enkele dagen later op normale maaihoogte.

Een extra tip: verplaats regelmatig de slaaptent van de kinderen of de trampoline, zodat het gras eronder weer lucht krijgt!

Beplanting

In mei en juni heb je je hagen en struiken al een eerste snoeibeurt gegeven. Ondertussen hebben ze ook meststoffen gekregen, zodat ze flink zijn beginnen groeien. Tijd dus om ze een tweede snoeibeurt te geven. Doe dit zeker niet in volle zon. Overweeg om je haag aan de bovenzijde smaller te snoeien dan onderaan, zo kan je er voldoende licht vallen op de onderste takken. Verwijder dode takken of uitgebloeide bloemen wanneer je aan het snoeien bent.

Veel of weinig regen: onkruid blijft altijd groeien, zowel in het gazon als ernaast. Blijf dus onkruid wieden zodat het niet overwoekert.