Tips & advies

Haal alles uit je kleine (stads)tuinEen weldoordacht tuinplan is het begin van alles

Wanneer je denkt aan tuinarchitectuur en tuinontwerp denkt iedereen automatisch aan grote tuinen, vaak in landelijke gemeenten of niet verstedelijkte gebieden. Maar dat betekent niet dat je niet mag kunnen genieten van je kleine (stads)tuin. Want de realiteit is toch wel anders: het is net voor de inrichting van die kleine tuinen dat je tuinarchitect een grote meerwaarde kan betekenen.

Je hebt gekozen voor een gezellige stadswoning of een rijwoning en wil van je kleine tuin een absolute eyecatcher maken. Laat je dan zeker niet leiden door de grootte ervan, want ook hier kan je mooie dingen realiseren om er nadien mooie momenten te beleven. Met enkele handige technieken maak je immers van deze buitenruimte een extra leefruimte. Zo kan je er genieten van zowel vrienden- en familiebijeenkomsten als van de me-time die iedereen wel eens nodig heeft. Of misschien heeft jouw tuin wel een ander doel? We laten alvast in onze kaarten kijken hoe wij ermee aan de slag gaan:

  • Door met niveauverschillen te werken kunnen we verschillende tuinkamers creëren. Het resultaat is een tuin die er groter uitziet en die meerdere functies kan hebben.
  • Door (het juiste aantal) planten te selecteren, van verschillende hoogtes, en het aantal kleuren te beperken zorgen we zuurstof gevende groene elementen.
  • Zelfs een boom kan een plekje hebben binnen een kleine tuin: om schaduw te creëren, om vogels en andere dieren aan te trekken of om je eventjes uit het stadsleven weg te halen.
  • Ben je aan het renoveren, vergeet dan zeker niet om vloertegels van binnen naar je terras door te trekken. Het lijkt dan alsof je tuin het verlengde is van je woning. Een tip: ga voor grote(re) tegelformaten om de ruimtes te vergroten.

En we vergeten ook niet de juiste sfeer te creëren:

  • Zit je tussen 4 muren, dan zal een lichte verfkleur openheid creëren. Kies eventueel voor dezelfde kleur als de binnenmuren om de ruimte te vergroten. Maar voor sommige mensen zijn zo’n muren synoniem voor benauwdheid. Met planten vóór en eventueel hout aan de muur kunnen we daarentegen wonderen verrichten.
  • Vermijd te felle centrale tuinverlichting en ga voor subtiele accentverlichting.
  • Wees slim met je tuininterieur: vandaag bestaan er heel wat meubelstukken met een dubbel nut. Denk maar aan een houten zitbank waarin je de tuinkussens kan opbergen, enz.

Niet elke tuin komt in aanmerking voor bovenstaande tips. En niet elke tuin heeft dezelfde functie. Een goed doordacht tuinontwerp, het tuinplan, is dus cruciaal om van elke kleine (stads)tuin een juweeltje te maken. En deze zal meteen ook meerwaarde creëren voor je ganse woonst.